500 TL ve üzeri siparişlerde Kargo Bedava
sportstyle
2023-04-09
 Protein İçeren Besinler Nelerdir?

Protein İçeren Besinler Nelerdir?

Protein miktarı yüksek olan gıdalar özellikle et ve süt ürünleridir. Bu gıdalar protein oranlarının yüksek olması nedeniyle sporcular ve vücut geliştiriciler tarafından sık sık tercih edilirler. Profesyonel kişilerin diyetleri çok daha farklıdır ve bu nedenle normal birinden farklı beslenebilirler. Protein oranı yüksek olan gıdaların tüketiminde eğer profesyonel sebepler yer almıyor ise dengeli davranmak önemlidir. Proteini yüksek besinler vücudun dayanıklılığı üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir. Protein oranı yüksek olan gıdalar şunlardır: 


 

Yumurta 

Balık 

Kırmızı ve beyaz et 

Peynir 

Süt 

Baklagiller 

Yumurtanın Protein Oranı

Yumurta protein açısından oldukça zengindir. Birçok diyette hem daha uzun süre tok tuttuğu hem de protein oranı yüksek olduğu için önerilen ilk gıdadır. Standart bir yumurta içerisinde toplam 6 gram protein bulunur. Total kalorisi ise 70 ila 78 arasında değişiklik gösterir. Hem kalori açısından esnek hem de protein açısından zengin olan yumurta dengeli beslenme noktasında önem taşır. Hayvansal gıda tüketerek beslenen kişiler kas kütlelerini desteklemek ve protein almak için yumurtayı tercih edebilir. 

Kırmızı Et ve Beyaz Etin Protein Oranı

Yüksek proteinli et ürünleri arasında tavuk göğsü, hindi göğsü, kırmızı ve beyaz et yer alır. Bu etlerin farklı şekillerde tüketimleri ile vücuda ihtiyacı olan protein desteği verilebilir. Beyaz et ve kırmızı et sadece proteine değil birçok vitamine de sahiptir. Vücut için önemli derecede değerli plsa da yerine tahıllar ve baklagiller ile de destek sağlamak mümkündür. Protein oranları yüksek olduğu için sadece et temelli bir beslenme tercih edilmemelidir. Proteini yüksek beslenmeye çalışanlar et ürünlerinin yanı sıra beslenmelerinde sebzelere de yer vermelidir.


İçerisinde bulunan besin değerlerinin yararının azalmaması için etlerin pişirme şekline dikkat edilmelidir. Protein değeri açısından en yüksek olan kırmızı ve beyaz et türleri ise aşağıdaki gibidir:

 

Tavuk göğsü,

Hindi göğsü,

Dana, kuzu gibi kırmızı etler

Balıklarda Bulunan Protein Oranı Nedir?

Balıklarda protein oranı oldukça yüksektir. Proteine ek olarak içeriklerinde sağlıklı yağ bulundurmaları tercih edilmeleri arasında yer alan sebeplerdendir. Birçok balığın içerisinde karbonhidrat bulunmadığı için sağlıklı beslenme programlarına en uygun besinler arasında yer almaktadır. Balık tüketiminde dikkat edilmesi gereken nokta ise üretilen çiftliğin ya da tutulduğu denizin temizliğidir. Su kirliliği balığı olumsuz yönde etkilemektedir. Birçok balıkta 100 gramında en az 20 gram protein değeri bulunmaktadır.


 

Alabalıkta 100 gr- 22.9 gr,

Hamside 100 gr- 22 gr,

Levrekte 100 gr- 23.8 gr,

Palamutta 100 gr- 23.6 gr,

Somonda 100 gr- 25.6 gr protein bulunmaktadır.

Ton Balığı ve Protein

Ton balığı protein açısından oldukça zengin bir besindir. İçerisinde bulunan yüksek protein oranı ve omega-3 içeriğinden dolayı ton balığı önerilen besinler arasında yer almaktadır. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta protein oranı yüksek olduğu için sadece ton balığı tüketilmemesi gerektiğidir. Beslenme listenize ton balığına ek olarak diğer besin türlerini de eklemelisiniz. Bütün yiyeceklerin fazla tüketilmesi vücuda zarar verdiği için ton balığını da yeterli miktarda tüketilmeli fazlası tüketilmemelidir. 


 

Ton balığının protein oranı 21 gramdır. Ton balığının içerisindeki tüm ögelerin büyük bir bölümünü, hatta yüzde 90’lık bir seviyesini protein kaplamaktadır. Proteinin bu denli zengin oluşu nedeniyle ton balığı sık sık tercih edilen gıdalar arasında bulunur. Tüketiminde belirli miktarların dışına çıkmamak da gerekebilir. Protein oranı yüksek olduğu için sadece ton balığı ile beslenmek ve diğer besinlere yer vermemek zararlı olabilmektedir. Dolayısı ile ton balığı ile beslenirken aynı zamanda sebze ve diğer gıdalara yönelmek de önem taşır. 

Karides ve Diğer Balıklar

 

Balıkların protein oranları oldukça yüksektir. Özellikle ton balığının ardından en çok protein oranına sahip olan balık türü karidestir. Deniz canlılarının protein oranları çok yüksek olsa da türlerinin azalması, yanlış balıkçılık ve avlanma tekniklerinin kullanılması ve su kirliliğinin artması gibi nedenlerden dolayı istenen verim alınamayabilir. Bu sebeplerden dolayı birçok kişi balık ve balık temelli diğer gıdaların tüketimlerine sınırlama getirmeyi tercih etmektedir. Proteini yüksek besinler arasında yer alan balıkların protein oranı 20 ila 28 arasında olabilmektedir. Balıklara ve diğer deniz canlılarına ilişkin bir alerji durumu ya da hassasiyet söz konusu değil ise proteinin büyük bir oranı balık temelli bir beslenme ile karşılanabilir.


 

Bu İçeriklerimiz de İlginizi Çekebilir: 

https://www.sportstyle.com.tr/blog/karbonhidrat-iceren-besinler-nelerdir 

https://www.sportstyle.com.tr/blog/enerji-veren-besinler-nelerdir 

https://www.sportstyle.com.tr/blog/bagisiklik-guclendiren-besinler-nelerdir

Güvenli Alışveriş
256 Bit SSL ile güvenli alışverişin keyfini sür!
Ücretsiz Kargo
500 TL ve üzeri tüm siparişlerde kargo ücretsiz!
Taksitli Alışveriş
Peşin fiyatına 3 taksit imkanı
İade & Değişim Garantisi
14 Gün değişim ve iade garantisi!
bize katılamaya me dersin
bize katılamaya me dersin
Bize Katılmaya Ne Dersin?
Avantajlı kampanyalar ve hakkımızdaki son gelişmelerden herkesten önce haberin olsun!
Kaydolarak Şartlar ve Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Çıkmak için e-postalarımızdaki Aboneliği İptal Et’i tıklayın.
Copyright© 2024 SPORTSTYLE All rights reserved.
banka redwork

SEPETİM