500 TL ve üzeri siparişlerde Kargo Bedava
sportstyle
2023-04-09
Karbonhidrat İçeren Besinler Nelerdir ?

Karbonhidrat İçeren Besinler Nelerdir ?

Tükettiğimiz birçok gıda ürününde karbonhidrat bulunmaktadır. Bilinenin aksine karbonhidrat sadece tahıl grubu yiyeceklerde bulunmaz. Bazı meyvelerde de bol miktarda karbonhidrat bulunmaktadır. Türk mutfağında yaygın olarak tüketilen hamur işi yiyecekler karbonhidrat açısından çok zengindir. Bu nedenle sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirenlerin bu tarz besinlerden uzak durmaları gerekmektedir. 


 

Karbonhidratların fazla tüketilmesi vücuda fazla kilo olarak yansımaktadır. Ancak karbonhidratın yetersiz tüketilmesi de vücutta bazı sağlık sorunlarına sebep olduğu için günlük olarak yeterli miktarda karbonhidrat tüketimi önerilmektedir. Karbonhidrat içeren besinlerin sayısı oldukça fazladır. İçerisinde karbonhidrat oranının ne kadar olduğunu önemseyerek beslenme programı oluşturmakta fayda vardır. Tahıl grubu gıdalarda olduğu kadar bazı meyvelerde de ciddi miktarda karbonhidrat bulunmaktadır. Bu nedenle meyve tüketirken de dikkatli olmak gerekmektedir.


 

İçeceklerde de karbonhidrat olması mümkündür. Karbonhidrat sadece alışılagelmiş yiyecekler ile sınırlı değildir. Bu gıdalar geniş bir yelpazeye sahiptir ve tek bir ürün grubu ile sınırlamamak gerekir. Karbonhidrat oranı yüksek olan bazı gıdalar ise aşağıdaki gibidir:


 

Pirinç

Yulaf

Arpa

Çilek

Börülce

Bakla

Tahıllar

Karpuz

Buğday

Karbonhidrat Nedir?

Karbonhidrat insan vücudu için gereken bir besindir. Doğada moleküler konumda bulunur ve vücuttaki tüm hücrelerin çalışması için ihtiyaç duyulan önemli bir besin grubudur. Protein gibi yararlı olan karbonhidrat tüketiminde aşırıya kaçılmaması önem taşır. Vücuda enerji verilmesi noktasında da etkili bir rol oynayan karbonhidrat yeterli miktarda tüketilmelidir.


 

Karbonhidratlar vücut sağlığı için önemli besin değerleridir. Vücuda enerji vermesi açısından oldukça önemli olan karbonhidratların tüketimi sağlık açısından sınırlı tutulmalıdır. Her şeyde olduğu gibi karbonhidrat tüketiminin fazlası da zarardır. Vücutta oksijen dengesini sağlayan karbonhidratların sağlıklı oranda tüketilmesi yararlıdır. Günlük olarak yeterli miktarda protein, vitamin ve mineral alımı yapılması gerektiği gibi karbonhidrat alımı yapılması da gerekmektedir.

Meyveden Karbonhidrat Alınır Mı?

Meyveler şeker içeriği açısından zengin olmalarıyla bilinirken karbonhidrat açısından da zengin besinlerdir. Meyvelerde karbonhidrata ek olarak vitamin ve mineraller de bol miktarda bulunmaktadır. 


 

Meyveler dengeli bir şekilde tüketilmeli ve fazla tüketimden kaçınılmalıdır. Ayrıca meyveler sadece karbonhidrat değil birçok vitamin ve minerale de yer verdiği için düzenli ve mevsiminde tüketilmesi önerilir. Karbonhidrat içeren meyveler şu şekilde sıralanabilir: 


 

Çilek

Karuz

Ananas

Portakal

Üzüm 

İncir 

Kuru üzüm 

Hurma 

Muz 

Baklagillerin İçinde Karbonhidrat Var Mı?

Karbonhidrat oranı yüksek baklagillerin sayısı oldukça fazladır. Neredeyse baklagiller grubunda yer alan tüm yiyeceklerin içerisinde bol miktarda karbonhidrat bulunmaktadır. Özellikle börülce, kuru fasulye ve nohut karbonhidrat içeren gıdaları oluşturur. Bakla içerisinde de fazla miktarda karbonhidrat bulunmaktadır. Baklagillerin sık tüketilmesi ayrıca farklı problemlere de zemin hazırlayabilmektedir. Bir beslenme programı oluştururken karbonhidrat, sebze, protein, vitamin ve minerallerin her birine yer vermek önemlidir. Protein ağırlıklı beslenmek de her zaman yarar getirmediği için dengeyi oluşturmak önem taşır. 


 

Baklagiller karbonhidrat açısından oldukça zengin besinlerdir. Bütün baklagillerin içerisinde bol miktarda karbonhidrat bulunmaktadır. Beslenme programı hazırlarken karbonhidrat tüketiminizi düşürmek istiyorsanız baklagillerin tüketimini sınırlamalısınız. Karbonhidrat açısından zengin olan baklagillerin fazla tüketilmesi birçok sağlık sorununa zemin hazırlamaktadır. Sağlıklı beslenmek istiyorsanız tüketeceğiniz yiyecekler karbonhidrat, protein ve vitamin açısından eşit seviyede olmalıdır. Karbonhidrat açısından zengin olan baklagiller ise aşağıdaki gibidir:

 

Börülce

Kuru fasulye

Nohut

Yeşil ve kırmızı mercimek

Karbonhidrat Tüketilmediğinde Vücutta Ne Olur?

Karbonhidrat eksikliğinde ortaya çıkan sorunlar vücudun enerjisi, kalp sağlığı ve oksijen miktarı ile ilgili olabilmektedir. Bu sorunları ortadan kaldırmak ya da en aza indirmek için sağlıklı beslenme programları ile dengeli beslenmeye geçilmelidir. Karbonhidrat eksikliğinde ortaya çıkan sorunlar şu şekildedir: 

 

Yorgunluk 

Halsizlik 

Unutkanlığın artması 

Kalp sorunlarının başlaması ya da semptomların artması 

Depresyon 

Vücudun farklı noktalarında ağrılar 

Sindirim problemleri

 

Bu İçeriklerimiz de İlginizi Çekebilir: 

https://www.sportstyle.com.tr/blog/protein-iceren-besinler-nelerdir 

https://www.sportstyle.com.tr/blog/enerji-veren-besinler-nelerdir 

https://www.sportstyle.com.tr/blog/bagisiklik-guclendiren-besinler-nelerdir 
 

Güvenli Alışveriş
256 Bit SSL ile güvenli alışverişin keyfini sür!
Ücretsiz Kargo
500 TL ve üzeri tüm siparişlerde kargo ücretsiz!
Taksitli Alışveriş
Peşin fiyatına 3 taksit imkanı
İade & Değişim Garantisi
14 Gün değişim ve iade garantisi!
bize katılamaya me dersin
bize katılamaya me dersin
Bize Katılmaya Ne Dersin?
Avantajlı kampanyalar ve hakkımızdaki son gelişmelerden herkesten önce haberin olsun!
Kaydolarak Şartlar ve Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Çıkmak için e-postalarımızdaki Aboneliği İptal Et’i tıklayın.
Copyright© 2024 SPORTSTYLE All rights reserved.
banka redwork

SEPETİM