Tükettiğimiz birçok gıda ürününde karbonhidrat bulunmaktadır. Bilinenin aksine karbonhidrat sadece tahıl grubu yiyeceklerde bulunmaz. Bazı meyvelerde de bol miktarda karbonhidrat bulunmaktadır. Türk mutfağında yaygın olarak tüketilen hamur işi yiyecekler karbonhidrat açısından çok zengindir. Bu nedenle sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirenlerin bu tarz besinlerden uzak durmaları gerekmektedir.
Karbonhidratların fazla tüketilmesi vücuda fazla kilo olarak yansımaktadır. Ancak karbonhidratın yetersiz tüketilmesi de vücutta bazı sağlık sorunlarına sebep olduğu için günlük olarak yeterli miktarda karbonhidrat tüketimi önerilmektedir. Karbonhidrat içeren besinlerin sayısı oldukça fazladır. İçerisinde karbonhidrat oranının ne kadar olduğunu önemseyerek beslenme programı oluşturmakta fayda vardır. Tahıl grubu gıdalarda olduğu kadar bazı meyvelerde de ciddi miktarda karbonhidrat bulunmaktadır. Bu nedenle meyve tüketirken de dikkatli olmak gerekmektedir.
İçeceklerde de karbonhidrat olması mümkündür. Karbonhidrat sadece alışılagelmiş yiyecekler ile sınırlı değildir. Bu gıdalar geniş bir yelpazeye sahiptir ve tek bir ürün grubu ile sınırlamamak gerekir. Karbonhidrat oranı yüksek olan bazı gıdalar ise aşağıdaki gibidir:
Pirinç
Yulaf
Arpa
Çilek
Börülce
Bakla
Tahıllar
Karpuz
Buğday
Karbonhidrat insan vücudu için gereken bir besindir. Doğada moleküler konumda bulunur ve vücuttaki tüm hücrelerin çalışması için ihtiyaç duyulan önemli bir besin grubudur. Protein gibi yararlı olan karbonhidrat tüketiminde aşırıya kaçılmaması önem taşır. Vücuda enerji verilmesi noktasında da etkili bir rol oynayan karbonhidrat yeterli miktarda tüketilmelidir.
Karbonhidratlar vücut sağlığı için önemli besin değerleridir. Vücuda enerji vermesi açısından oldukça önemli olan karbonhidratların tüketimi sağlık açısından sınırlı tutulmalıdır. Her şeyde olduğu gibi karbonhidrat tüketiminin fazlası da zarardır. Vücutta oksijen dengesini sağlayan karbonhidratların sağlıklı oranda tüketilmesi yararlıdır. Günlük olarak yeterli miktarda protein, vitamin ve mineral alımı yapılması gerektiği gibi karbonhidrat alımı yapılması da gerekmektedir.
Meyveler şeker içeriği açısından zengin olmalarıyla bilinirken karbonhidrat açısından da zengin besinlerdir. Meyvelerde karbonhidrata ek olarak vitamin ve mineraller de bol miktarda bulunmaktadır.
Meyveler dengeli bir şekilde tüketilmeli ve fazla tüketimden kaçınılmalıdır. Ayrıca meyveler sadece karbonhidrat değil birçok vitamin ve minerale de yer verdiği için düzenli ve mevsiminde tüketilmesi önerilir. Karbonhidrat içeren meyveler şu şekilde sıralanabilir:
Çilek
Karuz
Ananas
Portakal
Üzüm
İncir
Kuru üzüm
Hurma
Muz
Karbonhidrat oranı yüksek baklagillerin sayısı oldukça fazladır. Neredeyse baklagiller grubunda yer alan tüm yiyeceklerin içerisinde bol miktarda karbonhidrat bulunmaktadır. Özellikle börülce, kuru fasulye ve nohut karbonhidrat içeren gıdaları oluşturur. Bakla içerisinde de fazla miktarda karbonhidrat bulunmaktadır. Baklagillerin sık tüketilmesi ayrıca farklı problemlere de zemin hazırlayabilmektedir. Bir beslenme programı oluştururken karbonhidrat, sebze, protein, vitamin ve minerallerin her birine yer vermek önemlidir. Protein ağırlıklı beslenmek de her zaman yarar getirmediği için dengeyi oluşturmak önem taşır.
Baklagiller karbonhidrat açısından oldukça zengin besinlerdir. Bütün baklagillerin içerisinde bol miktarda karbonhidrat bulunmaktadır. Beslenme programı hazırlarken karbonhidrat tüketiminizi düşürmek istiyorsanız baklagillerin tüketimini sınırlamalısınız. Karbonhidrat açısından zengin olan baklagillerin fazla tüketilmesi birçok sağlık sorununa zemin hazırlamaktadır. Sağlıklı beslenmek istiyorsanız tüketeceğiniz yiyecekler karbonhidrat, protein ve vitamin açısından eşit seviyede olmalıdır. Karbonhidrat açısından zengin olan baklagiller ise aşağıdaki gibidir:
Börülce
Kuru fasulye
Nohut
Yeşil ve kırmızı mercimek
Karbonhidrat eksikliğinde ortaya çıkan sorunlar vücudun enerjisi, kalp sağlığı ve oksijen miktarı ile ilgili olabilmektedir. Bu sorunları ortadan kaldırmak ya da en aza indirmek için sağlıklı beslenme programları ile dengeli beslenmeye geçilmelidir. Karbonhidrat eksikliğinde ortaya çıkan sorunlar şu şekildedir:
Yorgunluk
Halsizlik
Unutkanlığın artması
Kalp sorunlarının başlaması ya da semptomların artması
Depresyon
Vücudun farklı noktalarında ağrılar
Sindirim problemleri
Bu İçeriklerimiz de İlginizi Çekebilir:
https://www.sportstyle.com.tr/blog/protein-iceren-besinler-nelerdir
https://www.sportstyle.com.tr/blog/enerji-veren-besinler-nelerdir
https://www.sportstyle.com.tr/blog/bagisiklik-guclendiren-besinler-nelerdir