Bisiklet sporu insanı hem fiziksel hem de zihinsel olarak olumlu etkilemektedir. Farklı disiplinlerle ve farklı kategorilerle bisiklet binme sporu şehir içinde, düz yollarda, arazilerde ve hatta doğada yapılabilmektedir.
Bisikletler, genellikle yollarda, dağlarda veya pistlerde kullanım için tasarlanan birçok farklı türde gelirler. Bisikletlerin kullanım amacına ve tasarımına bağlı olarak farklı özellikleri olabilir. İşte bazı bisiklet türleri:
Dağ bisikletleri: Genelde 25 inç ile 29 inç arası jantları ve geniş lastikleri bulunur. Pürüzlü ve engebeli yollarda kullanılır.
Yol bisikletleri: İnce lastikleri ve yere daha yakın gidonları bulunur. Aşırı verimlilikleri ve hız potansiyellerinden dolayı yollarda kullanılır.
Melez bisikletler: Yol biskletleri ile aynı özellikleri taşırlar. Tek farkları tekerleklerin biraz daha geniş olmasıdır.
BMX bisikletleri: Bicycle Motor Cross’un kısaltılmasıdır. Tek viteslidirler ve 20 inç tekerlekleri bulunur. Şov bisikleti olarak bilinirler.
Kros Bisikletleri: Yol bisikletlerinde bulunan gidonlara fakat daha geniş yumrulu lastiklere sahiptir. Engellerin yerleştirildiği parkurlar içerisinde düzenlenen bisiklet sporu için tasarlanmıştır.
Rota Bisikletleri: Tek vitesi bulunan ve freni olmayan yol bisikletleridir.
Bisiklet kullanmanın insanın çoğu kası üzerinde etkisi vardır. Bacak, kalça ve karın kaslarına doğrudan etki eder. Kol, omuz ve sırt kasları gibi üst vücutta bulunan kaslar için ise denge sağlama bağlamında yardımcı olur.
Downhill ve dağ bisikleri gibi bisikler sporları vücudun neredeyse tümüyle etkileşim içerisindedir. Downhill MTB bisikletleri düz gidona ve düşük oturma pozisyonuna sahip olması sebebiyle bedeninizin pedal üzerinde dengede durması kolaylaşır ve bu sayede tüm kas grupları aktif olarak çalışır.
Bisiklet kullanırken sürekli hareket halinde ve bir tempo dahilinde sürmek gerekir. Quadraceps, hamstrings, gluteus, karın ve baldır kasları bisiklet sporunda pedal çevirirken en çok çalışan kas gruplarıdır. Her pedal hareketinde ayak çevresindeki kalça fleksörlerine kadar devam eden kuvvet pedallara aktarılır. Pedalın konumu, yoğun eğimi, bisikletin türü ve sürüş temposu gibi detaylara göre harcanan güç de değişiklik göstermektedir.
Genel olarak bisiklet sporunun çalıştırdığı kas grupları aşağıdaki listedeki gibidir.
Bacak, kalça, karın bölgelerinde yer alan kaslar çalıştırılır.
Üst bacak kaslarının yanı sıra iç ve dış karın kasları bisiklet kullanırken çalışmaya başlar.
Bisiklet hakimiyeti tüm vücutla koordine olmayı gerektiren bir işlemdir.
Göğüs, omuz, sırt ve kol kaslarının çalışması ile gidon hakimiyeti sağlanarak bisiklette denge sağlanır.
Üst vücutta yer alan kaslar ile bisiklet kullanımlarında stabilizasyon sağlanır.
Alt vücutta yer alan kalça, baldır, ayak, uyluk arkası, uyluk önü, bacak kasları gibi pek çok kas, pedal çevirme hareketleri ile her geçen gün daha çok güçlenir. Bu da bisikletin faydaları konusunda etkili sonuçlar ortaya koyar.
Bisiklet sürmenin faydaları arasında pek çok sonuç yer alır. Günlük hayatta bisiklet sürmeyi rutin hale getirerek vücudunuzun bazı kaslarını etkili şekilde çalıştırmaya başlayabilirsiniz. Sağlık açısından oldukça önemli yere sahip olan bisikletin faydaları her yaştan kişiye fayda sağlayabilir. Düzenli bisiklet sürmenin faydaları aşağıdaki gibi özetlenebilir.
Tüm büyük kas gruplarının kullanılmasına yardımcı olur.
Etkili bir kas egzersizi gerçekleştirilmesine olanak tanır.
Akciğerlerin oksijen depolama kapasitesini yükseltir.
Uzun vadede daha sağlıklı ve dinç bir bedene sahip olmanızı sağlar.
Bir ulaşım aracı olarak kullanılabilir, motorlu taşıtlar sürmek için harcanan oturma süresinin yerini alabilir.
Sağlıklı ve ekonomik bir şehir içi seyahat sağlar.
Kas gücünü ve esnekliği arttırır.
Eklem hareketliliği ve direnç seviyesi yükselir.
Bisiklet sporu ile temel egzersiz hareketleri ve yüksek tempolu kardiyo egzersizleri gibi antrenmanlar yapılabilir.
Vücutta bulunan yağ seviyesini azaltır.
Stres seviyesini azaltır, anksiyete ve depresyon sorunları için çözüm olabilir.
Kardiyovasküler zindelikte artış gözlenir.
Geliştirilmiş eklem hareketliliği ile vücutta iyileştirmeler gözlenir.
Stres seviyesinde azalma gözlenir.
Duruş ve koordinasyon bozuklukları önlenir.
Kemikler güçlendirilir.
Vücut yağ seviyelerinde azalmalar gözlenir.
Hastalıkların önlenmesi ve mevcut hastalıkların yönetimi kolaylaşır.
Anksiyete ve depresyon bulgularında azalmalar meydana gelir.
Bisiklet sürmeye yeni başlayan kişiler egzersiz hareketlerinde gereğinden fazla zorlayıcı olmamalıdır. Bisiklete uzun bir aradan sonra biniyor olmak vücutta bazı bölgelerin aktif şekilde koordinasyon sağlayamamasına neden olabilir. Nabız kontrol altında tutularak doğru ve sağlıklı bir egzersiz yapılmalıdır. Buna göre bisiklet sürerken dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekildedir:
Bisiklet kullanan kişi her türlü ihtimali göz önünde bulundurmalı ve kask kullanmalıdır. Yasal olarak da bisiklet kullanırken kask takmak zorunludur.
Bisikleti sürerken sürekli hareket halinde olunacağı için hafif giysiler tercih edilmelidir. Uygun kadın giyim ve erkek giyim ürünleri spor giyim mağazalarında bulunabilir.
Diğer araçları kullanırken olduğu gibi bisiklet kullanırken de trafik kurallarına uyulmalıdır.
Gece sürüşü için fosforlu kıyafetler tercih edilmelidir.
Bisiklet sürüşü esnasında dengeyi bozacak herhangi bir eşya ve madde kullanılmamalıdır.
Bisiklet egzersizinde vücudu aniden yormamak adına başlangıç aşamasında ısınma hareketleri yapılmalıdır.
Tempolu sürüş egzersizleri için pedal sayısı ortalama 90 ile 120 aralığında gerçekleştirilerek eklemlere binen yük azaltılabilir.
Bisiklet sürüşlerini kolaylaştırmada selenin yüksekliği büyük oranda etkilidir. Ayak zemine dik bir açıyla konumladığı zaman sele boyutu ideal olarak konumlanabilir.
Kilitli pedalları tercih ederek bacak kaslarınızı itme kuvvetinin yanında çekme kuvveti ile de çalıştırabilirsiniz.
Bisikletin türü kullanım amacınıza uygun olmalıdır. Bunu belirlerken sürüşün yapılacağı arazi, sürüş tarzınız, kondisyonunuz gibi etmenler göz önünde bulundurulmalıdır.
Hava şartlarından minimum derecede etkilenmenizi sağlayacak ekipmanlar kullanılmalıdır. Bunun için kıyafet ve ayakkabı tercihi doğru yapılmalıdır.
Bisikleti rutin haline getirmek isteyenlerin ve bisiklet sürerek kilo vermek isteyenlerin aklında bisiklet sürmenin çalıştırdığı kaslar nelerdir, bisiklet sürmek ne hızla ve nasıl zayıflatır gibi birçok soru bulunmaktadır. Bu soruları sizin için cevapladık.
Düzenli olarak bisiklet kullanımının metabolizmayı hızlandırdığı bilinmektedir. Bisiklet sporu vücut yağlarını yakan ve kas gelişimini destekleyen hareketler içerdiğinden fazla kiloların kontrol altına alınmasında etkili bir yöntemdir. Bisiklete binme işlemleri yavaş ve yoğun olmayan hareketlerle yapılarak vücudun sürece ısınması sağlanmalıdır. Böylece vücuda ekstra yük bindirmeden etkili çözümler elde edilebilir. Fiziksel aktivite eksikliği ve fazla kiloya bağlı olarak ortaya çıkabilen diyabet problemleri sağlığınıza ciddi bir tehdit oluşturabilir. Buna bağlı olarak günde 30 dakikadan fazla bisiklet sürmek vücudun dengeli ve dirençli hareket etmesini sağlayarak büyük oranda bisikletin faydaları ile ilgili tespitleri gözler önüne serer.
Evde kullanılan kondisyon bisikletleri yağ yakımını arttırır ve kan basıncını kontrol altına alır. Ayrıca ev kondisyon bisikletleri kullanıcıların isteklerine göre kişiselleştirilebilmektedir. Kullanıcılar kondisyon bisikletlerinde kendilerine göre ayarlamalar yapabilir ve antrenman düzeylerini değiştirebilirler. Vücuttaki çoğu kası faaliyete geçiren kondisyon bisikletleri kalori yakımına ve kilo verilmesine yardımcı olmaktadır.
Bu İçeriklerimiz de İlginizi Çekebilir:
https://www.sportstyle.com.tr/blog/yurumenin-faydalari-nelerdir
https://www.sportstyle.com.tr/blog/duzenli-kosmanin-faydalari
https://www.sportstyle.com.tr/blog/yuzmenin-faydalari-nelerdir