Su Toplamasına Ne İyi Gelir? Neden Olur? Su Toplaması Nasıl Engellenir?
Su toplamasına iyi gelen yöntemler su toplamasının nedenine bağlı olarak değişebilmektedir. Bölgenin çok sık kullanılması, hava almaması, enfeksiyon oluşumu ve bunlara benzer etkenler su toplanmasına zemin hazırlayabilmektedir. Su toplaması ile karşılaşıldığı zaman vazelin uygulanması bölgenin kısa sürede kendisine gelmesini sağlayacaktır. Su toplaması kısa süreli olabileceği gibi bazı dönemlerde kendini tekrarlaması ile uzun da sürebilmektedir. Su toplamasının farklı sebepleri ile karşılaşmak mümkündür.
Su Toplamasının Sebepleri: Özellikle ayaklarda ve parmaklarda meydana gelen bu su toplama probleminin farklı sebepleri olabilir. Bu sebepler şu şekilde sıralanabilir:
Küçük ayakkabı giyilmesi
Ayakkabının hava aldırmaması
Bölgenin hava ile temasının uzun süre kesilmesi
Bölgenin nemli bırakılması
Ayakta çok sık durmak
Aynı hareketi çok sık tekrar etmek (yoğun bir şekilde yazı yazmak gibi)
Su toplamasının sebepleri arasında bulunur.
Su Toplamasının Önüne Nasıl Geçilir?
Su toplamasını engellemek için uygulanabilecek öneriler şunlardır:
Pamuklu, esnek ve nefes aldıran temiz çorapları giymek
Temiz ürünler kullanmak
Çorap seçimine önem vermek
Sıkan ayakkabılar giyilmeden önce yara bandı kullanmak
Bandaj kullanarak bölgeyi koruma altına almak
Ayakkabının hava aldırmasına önem vermek
Ayakkabıyı doğru şekilde giymek ve kullanmak
Su Toplaması Patlatılır Mı?
Su toplamasını patlatmak herkesin isteyerek ya da istemeyerek karşılaştığı bir durumdur. Su toplamasını patlatmak isteyenlerin bu işlemi korunaklı bir şekilde yapmaları gerekir. Steril bir alan sağlanmalı ve bölge mikroplardan korunmalıdır. Su toplaması oluşan bölgede eğer patlatma yapılacak ise mutlaka kullanılacak olan materyallerden ellere kadar her bir unsurun yıkanması ve temiz olması gerekir. Rastgele bir biçimde su toplamasının patlatılmaması gerekir. Su toplamasını patlatırken sistemli bir yol izlenmesi önem taşır. Rastgele yapılan bir patlatma enfeksiyon ve mantar gibi oluşumları destekleyecektir. Bu sebep ile korunaklı bir yol izlenmelidir.
Ayakta Görülen Su Toplaması Kendiliğinden Geçer Mi?
Ayaktaki su toplaması nasıl geçer ve kendiliğinden geçer mi genellikle araştırılan ve merak edilen konular arasında bulunur. Ayaktaki su toplamasının geçmesi mümkün olsa da bunun için gerekli önlemlerin alınmış olması gerekir. Eğer gerekli önlemler alınmaz ise bu durumda ayakta görülen su toplaması kendiliğinden geçmeyecek ve hatta yayılacaktır. Yayılmayı engellemek için ise su kabarcıklarının bölgede yoğunlaşmasına izin vermemek gerekir.
Su Toplaması Bulaşıcı Mı?
Su toplaması bulaşıcı mı değil mi birçok kişinin kafası karışmaktadır. Su toplamasının bulaşıcı olmadığı bilinir. Bir kişideki su toplaması bir başka kişiye bulaşmamaktadır. Ancak su toplaması patlar ise ve bölgede enfeksiyon, bakteri ya da mantar gibi sorunlar ortaya çıkar ise bu durumda bulaş oranı yükselir. Bulaş oranının yükselmesi için bakteriyel bir durumun söz konusu olması gerekir. Su toplaması başlangıç aşamasında herhangi bir şekilde bulaşıcı değildir.
Yanık Sonrası Oluşan Su Toplaması Patlatılır Mı?
Yanık sonrası su toplaması oluşabilmektedir. Derinin yüksek oranda güneş ışığına maruz kalması ya da doğrudan ateş ile temas sonucu yanmasının farklı etkileri olabilmektedir. Yanık oluşumu sonrası cilt üzerinde oluşan etkilerin giderilmesi için doktor gözetiminde tedavi olmak önem taşır. Yanığın derecesine bağlı olarak uygulanacak tedavi yöntemleri farklılık gösterir.
Su toplaması problemi yaşayan kişiler su toplamasını patlatmamalıdır. Patlatacaklar ise de bunu korunaklı bir şekilde yapmaları yanıktan zarar görmelerini engeller. Yanık sonrası su toplaması tehlikeli sonuçlara zemin hazırlayabilir. Bölgenin kesinlikle ısıdan korunması, soğutucu kremlerin uygulanması, bitkisel yöntemler ile alanın rahatlatılması önem taşır.