Bisiklet sürmenin faydaları arasında pek çok sonuç yer alır. Günlük hayatta bisiklet sürmeyi rutin hale getirerek vücudunuzun bazı kaslarını etkili şekilde çalıştırmaya başlayabilirsiniz. Sağlık açısından oldukça önemli yere sahip olan bisikletin faydaları her yaştan kişiye fayda sağlayabilir.
Düzenli Olarak Bisiklet Sürmenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Rutin olarak bisiklet sürmeye başlamanın ortaya koyduğu faydalar şu şekildedir:
- Kardiyovasküler zindelikte artış gözlenir.
- Kas gücü ve esneklik seviyesinde artış gözlenir.
- Geliştirilmiş eklem hareketliliği ile vücutta iyileştirmeler gözlenir.
- Stres seviyesinde azalma gözlenir.
- Duruş ve koordinasyon bozuklukları önlenir.
- Kemikler güçlendirilir.
- Vücut yağ seviyelerinde azalmalar gözlenir.
- Mevcut hastalığın önlenmesi veya yönetimi kolaylaşır.
- Anksiyete ve depresyonbulgularında azalmalar meydana gelir.
Bisiklet Sürmek Hangi Kasları Çalıştırır?
Bilinen pek çok yararının gözlendiği bisiklete binmenin faydaları arasında önemli kasları çalıştırıyor olması da gözlenir. Buna göre bisikletin çalıştırdığı kaslar şu şekildedir:
- Bacak, kalça, karın bölgelerinde yer alan kaslar çalıştırılır.
- Üst bacak kaslarının yanı sıra iç ve dış karın kasları bisiklet kullanırken çalışmaya başlar.
- Bisiklet hakimiyeti tüm vücutla koordine olmayı gerektiren bir işlemdir.
- Göğüs, omuz, sırt ve kol kaslarının çalışması ile gidon hakimiyeti sağlanarak bisiklette denge sağlanır.
- Üst vücutta yer alan kaslar ile bisiklet kullanımlarında stabilizasyon sağlanır.
- Alt vücutta yer alan kalça, baldır, ayak, uyluk arkası, uyluk önü, bacak kasları gibi pek çok kas, pedal çevirme hareketleri ile her geçen gün daha çok güçlenir. Bu da bisikletin faydaları konusunda etkili sonuçlar ortaya koyar.
Bisiklet Sürmenin Püf Noktaları Nelerdir?
Bisiklet sürmeye yeni başlayan kişiler egzersiz hareketlerinde gereğinden fazla zorlayıcı olmamalıdır. Bisiklete uzun bir aradan sonra biniyor olmak vücutta bazı bölgelerin aktif şekilde koordinasyon sağlamamasına neden olabilir. Nabzınızı kontrol altında tutarak doğru ve sağlıklı bir egzersiz yapılmalıdır. Buna göre bisiklet sürmenin püf noktaları şu şekildedir:
- Bisiklet egzersizinde vücudu aniden yormamak adına başlangıç aşamasında ısınma hareketleri yapılmalıdır.
- Tempolu sürüş egzersizleri için pedal sayısı ortalama 90 ile 120 aralığında gerçekleştirilerek eklemlere binen yük azaltılabilir.
- Bisiklet sürüşlerini kolaylaştırmada selenin yüksekliği büyük oranda etkilidir. Ayak zemine dik bir açıyla konumladığı zaman sele boyutu ideal olarak konumlanabilir.
- Kilitli pedalları tercih ederek bacak kaslarınızı itme kuvvetinin yanında çekme kuvveti ile de çalıştırabilirsiniz.
- Bisikletin türü kullanım amacınıza uygun olmalıdır. Bunu belirlerken sürüşün yapılacağı arazi, sürüş tarzınız, kondisyonunuz gibi etmenler göz önünde bulundurulmalıdır.
- Hava şartlarından minimum derecede etkilenmenizi sağlayacak ekipmanlar kullanılmalıdır. Bunun için kıyafet ve ayakkabı tercihi doğru yapılmalıdır.
- Tüm bu etkenler göz önünde bulundurularak etkili bir bisiklet sürüşü gerçekleştirilebilir. Bisiklet sürüşleri bazı kişiler için kalbi yoran ağır bir spor haline gelebilir. Kalp problemi olan kişilerin doktoruna danışarak faaliyete başlaması önerilir.
Bisiklete Binmek Zayıflatıcı Bir Hareket Midir?
Bisiklete binmenin zayıflamak için sağladığı faydalar şu şekildedir:
- Düzenli olarak bisiklet kullanımı metabolizma hızını yükseltir.
- Vücut yağlarını yakarak, kas gelişimini destekleyici bir hareket olması fazla kiloların kontrol altına alınmasında etkili bir yöntemdir.
- Bisiklete binme işlemleri yavaş ve yoğun olmayan hareketlerle yapılarak vücudun sürece ısınması sağlanmalıdır. Böylece vücuda ekstra yük bindirmeden etkili çözümler elde edilebilir.
- Fiziksel aktivite eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan diyabet problemleri sağlığınızı ciddi oranda etkiler. Buna bağlı olarak günde 30 dakikadan fazla bisiklet sürmek vücudun dengeli ve dirençli hareket etmesini sağlayarak büyük oranda bisikletin faydaları ile ilgili tespitleri gözler önüne serer.