500 TL ve üzeri siparişlerde Kargo Bedava
sportstyle
2022-07-19
Atletizm Nedir? Branşları Nelerdir? Atletizmin Dalları

Atletizm Nedir? Branşları Nelerdir? Atletizmin Dalları

Atletizm Nedir? Branşları Nelerdir? Atletizmin Dalları 

Atletizmin branşları ve alt dalları birbirinden bağımsız gibi görünse de birbiri ile ilişkili olan spor türlerini oluşturur. Atletizm önemli spor dallarından biridir ve profesyonel olarak ilgilenilebileceği gibi amatör olarak ilgilenmek de mümkündür. Atletizm bedensel yetkinlik gerektiren spor dallarından biridir. Öyle ki bedenin eğitilme süreci ve disipline edilebilmesi için çok uzun zaman gerekebilmektedir. Atletizm branşı altında birçok spor dalı bulunur ve bu dallar ile ayrı ayrı ilgilenmek mümkündür. 

Atletizm Branşları: Atletizm altında farklı branşları olan bir üst spor dalıdır. Üst başlık gibi düşünülebilecek olan atletizmin altında birden çok ek spor dalı yer alır. Her spor dalı farklı yetkinlik ve farklı becerilere ihtiyaç duyar. Atletizm altındaki branşlar şu şekilde sıralanabilir: 

Yürüyüş 

Koşu 

Alan 

Her bir kategorinin altında farklı bir metot bulunur. Bu metotlara göre kişiler kendileri için en uygun olanı ya da ilgi alanlarına göre sevdikleri dalı seçerek spor yapmaya başlayabilir. 

Atletizmde Koşu 

Atletizmin dalları arasında yer alan koşu, farklı mesafelere göre düzenlenen bir spordur. Atletizmin en önemli branşlarından biri olan koşu, birçok kişinin gelişim sürecinde bedenlerini destekler. Bu sebep ile de özellikle çocukluk yaşlarından itibaren koşuya yönlendirme yapmak çok daha uygundur. Atletizmin altında bulunan koşu mesafesine göre ayrılır ve bu mesafeler şu şekildedir: 

Kısa mesafe

Orta mesafe 

Uzun mesafe

Mesafelerin yanı sıra: 

Engelli koşusu 

Bayrak koşusu 

Olmak üzere de iki gruba daha ayrılan bir branştır. 

Atletizmde Atma ve Atlama Branşı 

Atletizm alan branşı olarak bilinen atma – atlama ise uzun atlama olarak da bilinmektedir. Atletizmin dallarından yürüyüş ve koşuyu da barındıran atma ve atlama, iyi bir kondisyon ve disiplin gerektirir. Ayrıca dikkat üzerine de çalışmaların yapılması gereken bir atletizm branşıdır. Atletizm branşlarının birbirinden farklı kategorilere ayrılması ve bu dalların her birinin farklı özellikleri olması birçok spor dalında daha görülmektedir. Atletizm, mesafe ve zaman ile ilişkisi olan bir spor dalıdır ve bu spor ile ilgilenen kişiler bedenlerini bu iki unsura göre eğitirler. 

Atletizmin Genel Özellikleri 

Atletizm branşının özellikleri şu şekilde sıralanabilir: 

Belirli bir alanda oynanır. 

Alana ilişkin mekan kullanım bilgilerine ve kurallarına göre hareket edilir. 

Zamanı iyi yönetmek önemlidir. 

Atletizmin tarihi eski Yunan tarihine kadar dayanır. 

Tarihin bilinen ilk spor aktivitelerinden biri olarak kabul edilmiştir. 

Farklı fiziksel aktivite ve işlevlerin bir arada kullanıldığı bir branştır. 

Kendi içerisinde 3 ana kategoriye ayrılır ve her kategori (branş) farklı aktivitelere sahiptir. 

Herkes Atletizm ile İlgilenebilir Mi?

Atletizm sporuyla ilgilenmek herkesin yapabileceği bir spor olarak görünse de zorluğu fazladır. Uzun ve disiplinli bir süreç ve iyi bir antrenman gerektirir. Atletizm alanında uzmanlaşmak başta olmak üzere amatör başlangıç için dahi belirli bir kondisyon ve güce ihtiyaç duyulmaktadır. Engelliler tarafından da yapılabilen atletizm, kapsayıcı bir spor dalıdır ve engelleri kaldırmak üzerine de odaklanır. Bu alanda uzmanlaşmak isteyen herkesi destekleyen bir spor dalıdır. Dolayısı ile küçük yaşlardan itibaren başlamak önerilse de yetişkin ve / veya gençlik dönemlerinde de atletizme başlanabilir. 

Atletizm Tekerlekli Sandalye Yarışı Nedir? 

Tekerlekli sandalye yarışı atletizmin içinde yer alan bir branştır. Alt branşlar arasında bulunan tekerlekli sandalye yarışında farklı kurallar söz konusudur. Cinsiyetlere göre de ayrılan bu atletizm branşında kurallara göre hareket edilir. Engelli bireylerin dahil olabildiği ve kendilerini geliştirebildikleri bir alandır. 


 

Güvenli Alışveriş
256 Bit SSL ile güvenli alışverişin keyfini sür!
Ücretsiz Kargo
500 TL ve üzeri tüm siparişlerde kargo ücretsiz!
Taksitli Alışveriş
Peşin fiyatına 3 taksit imkanı
İade & Değişim Garantisi
14 Gün değişim ve iade garantisi!
bize katılamaya me dersin
bize katılamaya me dersin
Bize Katılmaya Ne Dersin?
Avantajlı kampanyalar ve hakkımızdaki son gelişmelerden herkesten önce haberin olsun!
Kaydolarak Şartlar ve Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Çıkmak için e-postalarımızdaki Aboneliği İptal Et’i tıklayın.
Copyright© 2024 SPORTSTYLE All rights reserved.
banka redwork

SEPETİM