500 TL ve üzeri siparişlerde Kargo Bedava
sportstyle
2023-04-09
Spor Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Spor Ayakkabı Nasıl Temizlenir?

Günlük hayatta sürekli kullandığımız spor ayakkabılar kombinlerimizin vazgeçilmez aksesuarlarıdır. Modellerine verdiğiniz kadar bakım ve temizliklerine de önem vermeniz halinde uzun yıllar temiz ve dayanıklı spor ayakkabılara sahip olabilirsiniz. Bu yazımızda sizler için spor ayakkabıların nasıl temizleneceğine dair bilgileri bir araya toparladık.

Açık Renk Spor Ayakkabı Temizliği

Açık renkli spor ayakkabılar en baştan temiz kullanılmadığında oluşan kirlerin temizlenmesi oldukça zorlaşmaktadır. En başta silerek kolaylıkla temizlenebilen açık renk spor ayakkabılar, zamanla çoğalan kirlerin de temizlenebilmesi için elde ya da çamaşır makinesinde yıkanması gerekmektedir. Açık renk spor ayakkabılarınızın temiz görünmesi ve uzun yıllar kullanabilmeniz için sık sık temizlemeniz gerekmektedir. Böylelikle o çok beğenerek aldığınız ayakkabıları uzun yıllar kullanabilirsiniz.

Sabun ve Su ile  Açık Renk Spor Ayakkabı Temizliği

Açık renk ve beyaz spor ayakkabıları elde yıkamak isteyenler için her evde bulunan en pratik yıkama yöntemi sabun ve su ile yapılan temizlik işlemidir. Katı ya da sıvı sabun veya bulaşık sabununu biraz su ile karıştırın ve diş fırçası ya da temiz bez yardımı ile ayakkabınızın yüzeyini silin. Sonrasında temiz ılık su ile durulayın ve kurumaya bırakın.

Sihirli Sünger ile Açık Renk Spor Ayakkabı Temizliği

Son çıkan temizlik ürünleri arasında yer alan sihirli sünger hem ev temizliğinde hem de açık renkli spor ayakkabıların temizliğinde kullanılabilmektedir. Sararan ayakkabı tabanlarını, lastik parçaların ve, deri, plastik ve kauçuk bölgeleri sihirli süngerle temizleyebilirsiniz.


 

Süngeri sabunlu ılık suya batırın ve bahsettiğimiz parçaları sihirli sünger ile ileri geri hareketler yaparak silin ve nemli bezle durulayın, sonrasında kurumaya bırakın.

Çamaşır Suyu ile Açık Renk Spor Ayakkabı Temizliği

Özellikle beyaz renkli spor ayakkabıların taban kısımlarında zaman içerisinde sararmalar meydana gelmektedir. Çamaşır suyunun leke çıkarıcı özelliği sayesinde bu sararmalar ve lekeler kolaylıkla çıkmaktadır. Çamaşır suyu kullanırken sağlığınız için aşağıdaki adımlara dikkat etmeniz gerekmektedir.


 

1 ölçü çamaşır suyunu 5 ölçü su ile seyreltin.

Varsa ayakkabılarınızın bağcıklarını çıkarın ve sıvı sabun ile yıkayın.

Diş fırçasını çamaşır sulu karışıma batırın ve ayakkabının bütün yüzeyini fırçalayarak temizleyin.

Ilık suda ıslatıp sıktığınız temiz bez ile ayakkabınızı silin ve bütün çamaşır suyunu temizlediğinizden iyice emin olun.

Son aşama ise ayakkabılarınızı kurumaya bırakın ve tamamı kurumadan kullanmayınız.

Tüm bu işlemleri yaparken eldiven maske kullanın. Çamaşır suyu kullanırken cilt temasından ve solumaktan kaçınılmalıdır.

Diş Macunu ile Açık Renk Spor Ayakkabı Temizliği

Her evde bulunan ve ayakkabı temizliğinde oldukça etkili olan diğer bir malzeme de diş macunudur. Diş macununun içinde olan maddeler dişleri beyazlattığı gibi açık renkli spor ayakkabılarınızı da beyazlatmaktadır. Açık renkli spor ayakkabılarınızı diş macunu ile temizlerken macunun renksiz olmasına dikkat edin. Aksi halde temizlemek isterken lekeleyebilirsiniz. Diş macunu kullanarak açık renk spor  ayakkabılarınızı şu şekilde temizleyebilirsiniz:


 

Varsa ayakkabınızın bağcıklarınızı çıkarın.

Diş fırçasını su ile ıslatın ve bir miktar diş macununu fırçanın üzerine sıkın.

Macunu temizlemek istediğiniz yere sürün ve hafif bastırarak fırçalayın.

Ayakkabıları bu şekilde 10-15 dakika bekletin.

Bekleme süresi dolduktan sonra nemli bir bez yardımı ile bütün macunu temizleyin ve ayakkabılarınızı kurumaya bırakın.

Çok Renkli Spor Ayakkabı Temizliği

Günlük hayatta gece gündüz kullandığımız çok renkli spor ayakkabılarımızın bakımına ve temizliğine ne kadar özen gösterirsek o kadar uzun süre bize eşlik edebilirler. İster elde ister çamaşır makinesinde yıkayabileceğiniz çok renkli spor ayakkabılarınızın temizliğine özen gösterdiğiniz takdirde herhangi bir sorun yaşamayacağınızı garanti edebiliriz.

Çamaşır Makinesinde Çok Renkli Ayakkabı Yıkamak

Çok renkli spor ayakkabılarınızı temizlemenin en pratik yöntemi olan çamaşır makinesi kullanımında bazı noktalara dikkat ettiğiniz takdirde herhangi bir sorun yaşamayacaksınız. Çamaşır makinası ile temizlik yaparken ihtiyaç duyacağınız malzemeler şunlardır:


 

Renk koruyucu deterjan,

Çamaşır filesi ya da yastık kılıfı,

Havlu


 

İhtiyacınız olan malzemeleri temin ettikten sonra ayakkabılarınızı çamaşır makinesinde yıkamaya hazırsınız. Öncelikle ayakkabılarınızın bağcıklarını çıkarın ve filenin içine ya da yastık kılıfının içine ayakkabılarınızla birlikte yerleştirin ve ağzını kapatın.


 

Tek seferde en fazla 2 çift ayakkabı yıkamanız daha doğru olacaktır.

Makinenin iç haznesine 1-2 adet havlu atmanız ayakkabıların yıkanırken çarpma sonucu zarar görmesini engelleyecektir.

Son aşamada ise renk koruyucu deterjanı hazneye koyun ve düşük derecede kısa program ve en fazla 600 devir kullanarak makinenizi çalıştırın.

Ek sıkma işlemi yaptırmayın ve yazımızın devamında bahsettiğimiz şekilde kurutma işlemi gerçekleştirin.

Elde Çok Renkli Spor Ayakkabı Yıkamak

Çok renkli spor ayakkabılarınız elde yıkarken en dikkat etmeniz gereken nokta kullandığınız ürünlerdir. Bu ürünlerin içeriğinde ayakkabılarınızın rengine zarar verebilecek kimyasal içerikler olmamalıdır. Çok renkli spor ayakkabıları elde yıkarken ihtiyacınız olan malzemeler şöyledir:


 

Temiz bez,

Sabun (katı ya da sıvı),

Renk koruyucu özellikli deterjan,

Ilık su,

Diş fırçası,

Diş macunu 

Karbonat,

Havlu ya da peçete.


 

Yukarıdaki malzemelerin tümüne sahip olduğunuzdan eminseniz çok renkli spor ayakkabılarınızı aşağıdaki adımları izleyerek elinizde yıkayabilirsiniz:


 

İlk olarak yeterli büyüklükteki bir kabın içine ılık su doldurun ve kullanacağınız temizlik ürününü bu kabın içine dökün.

Ayakkabılarınızı bu suyun içine yerleştirin ve her noktasına suyun geçmesini sağlayın.

Sonrasında bez ya da fırça yardımı ile lekelerin oluştuğu bölgeyi ve ayakkabının genelini fırçalayın.

Ayakkabılarınızın kenar kısmı beyaz ise diş macunu ya da karbonat ile ovabilirsiniz.

Ayakkabılarınız bez ya da file tarzı kumaştan ise fırça yerine bez ile ovalama işlemi yapabilirsiniz.

Ayakkabınızın bağcıklarını çıkarın ve onları da elinizde yıkayın.

Son aşamada ayakkabılarınızı ılık suda durulayın ve üzerindeki ürünlerden tamamen arındığından emin olun.

Çok Renkli Spor Ayakkabılar Nasıl Kurutulmalı?

Spor ayakkabılarınızın temizliğinde dikkat edilmesi gereken noktalardan bir diğeri de ayakkabılarınızın kurutulma aşamasıdır. Ayakkabılar tamamen kurumadan kesinlikle kullanılmamalıdır. Kullanılması halinde kötü koku oluşacaktır. Aşağıdakilere dikkat ederek çok renkli ayakkabılarınızı kurutabilirsiniz.


 

Yaz aylarında güneşe direkt maruz kalmayacak şekilde balkonda kurutabilirsiniz.

Kış aylarında ise petek üzerinde ayakkabıları kurumaya bırakabilirsiniz. Bu noktada ayakkabılarınızı direkt petek üstüne değil; peteğin alt kısmına koymalısınız. Aşırı sıcak ayakkabının formunun bozulmasına neden olabilir.

Ayakkabılarınızı çamaşır makinesinde yıkadıysanız ekstra sıkma işlemi yaptırmayın. Yapılan her sıkma işlemi ayakkabının şeklinin bozulmasına neden olabilir.

Elde yıkanan ayakkabıları ılık suda duruladıktan sonra bir havlu ya da peçete yardımı ile fazla suyunu alabilir ve yere akıtmadan kurumaya bırakabilirsiniz.

Koyu Renk Spor Ayakkabı Temizliği

Koyu renkli spor ayakkabılar renk dezavantajından dolayı çabuk kirlenen ve kiri belli eden ayakkabılar arasındadır. Oluşan bu kiri ve lekeleri elde ya da çamaşır makinesinde yıkayarak çözebilirsiniz.


 

Koyu renk ayakkabılarınızı elde ya da çamaşır makinesinde rahatlıkla yıkayabilirsiniz. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta spor ayakkabınızın yıkanmaya uygun olup olmadığıdır. Deri, nubuk, süet gibi ayakkabılar yıkamaya uygun değildir.

Çamaşır Makinesinde Koyu Renk Ayakkabı Yıkamak

Kirlenen koyu renkli ayakkabıları temizlemenin en pratik yöntemi çamaşır makinesidir. Ancak ayakkabılarınızın makinede yıkanmaya uygun olduğundan emin olmalısınız. Koyu renk spor ayakkabılarınız makinede yıkanmaya uygunsa aşağıdaki adımları izleyerek makinede yıkayabilirsiniz.


 

Ayakkabılarınızın bağcıklarını çıkarın ve onları da ayakkabılar ile çamaşır filesine, file yoksa bir yastık kılıfının içine yerleştirin.

Yıkama esnasında çarpmalara engel olmak için çamaşır haznesine 1-2 adet havlu atın ve havlularla ayakkabıların aynı renk olmasına özen gösterin.

Deterjan haznesine koyu renk koruyucu sıvı deterjan ekleyin,

Hassas ve kısa programda 30 derece 600 sıkma devrine ayarlayın ve makinenizi çalıştırın.

Koyu Renk Spor Ayakkabı Nasıl Kurutulmalı?

Koyu renk spor ayakkabılarınızı yıkadınız ve şimdi sırada onları kurutmak kaldı. Bu son aşamada aşağıdaki noktalara dikkat etmeniz halinde uzun yıllar kullanabileceğiniz temiz ayakkabılarınıza kavuşabilirsiniz.

 

Ayakkabılarınıza ek sıkma işlemi uygulamamalısınız bu işlem ayakkabıların şeklinin bozulmasına sebep olabilir.

Makine içinde çarpmaya bağlı şekil bozukluğu oluştuysa kururken kalıcı olmaması için ayakkabının içine kalıp, çorap ya da poşet yardımı ile içlerini doldurun,

Kuruması için direkt güneşe maruz kalmadan dış mekânda kurumaya bırakın ve tamamen kurumadan kullanmayın.

Kış aylarında ise kalorifer peteğinin üstünde değil de alt kısmına koyarak kurutun. Petek üstü direk ısıya maruz kalması formunun bozulmasına sebep olabilir.

Ayakkabılarınız tamamen kurumadan asla kullanmayın.


 

Bu İçeriklerimiz de İlginizi Çekebilir: 

https://www.sportstyle.com.tr/blog/beyaz-ayakkabi-nasil-temizlenir

https://www.sportstyle.com.tr/blog/ayakkabi-makinede-kac-derecede-nasil-yikanir

 

https://www.sportstyle.com.tr/blog/bez-ayakkabi-nasil-temizlenir

Güvenli Alışveriş
256 Bit SSL ile güvenli alışverişin keyfini sür!
Ücretsiz Kargo
500 TL ve üzeri tüm siparişlerde kargo ücretsiz!
Taksitli Alışveriş
Peşin fiyatına 3 taksit imkanı
İade & Değişim Garantisi
14 Gün değişim ve iade garantisi!
bize katılamaya me dersin
bize katılamaya me dersin
Bize Katılmaya Ne Dersin?
Avantajlı kampanyalar ve hakkımızdaki son gelişmelerden herkesten önce haberin olsun!
Kaydolarak Şartlar ve Koşullarımızı ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
Çıkmak için e-postalarımızdaki Aboneliği İptal Et’i tıklayın.
Copyright© 2024 SPORTSTYLE All rights reserved.
banka redwork

SEPETİM