Kramp girmesinin nedenleri özellikle yetersiz beslenme ve sıvı kaybıdır. Sıvı kaybına bağlı olarak sık sık görülen kramp girmesi problemini çözmek için günlük yeterli miktarda su içmek gerekir. Su içildiği takdirde beden kendini daha rahat yenileyebilecek ve aynı zamanda daha az kas spazmı yaşanacaktır. Kas spazmı yaşamamak için kişilerin kramp gibi unsurlara karşı önlemler almaları önerilir. Gün içerisinde yoğunluk, stres, depresyon ya da aşırı mutluluk gibi sebeplerden dolayı su tüketimi unutulabilmektedir. Bu sebep ile de telefonlara su içme hatırlatıcısı eklenmesi ya da su şişesi taşınması gibi yöntemler geliştirilmiştir.
Krampın nedenleri arasında kas spazmı bulunur. Kramp, kas spazmı sonucu gerçekleşen ve ani kasılma, acı, hareket kaybı gibi sonuçlara neden olan bir unsurdur. Özellikle sporcular ve ısınmadan egzersize başlayan kişilerde kramp sık sık görülür. Sporcular sık sık yaşa da kramp sadece spor ve antrenman esnasında ortaya çıkmamaktadır. Herhangi bir aktivite yapılmıyorken ya da günlük yaşam içerisinde de bölgesel kas spazmı yaşanabilir. Bu sebep ile de kas spazmının yaşandığı anları spor ile sınırlamamak gerekir. Kas spazmını geçirmek için uygulanabilecek hareketler, besinler ve programlar vardır. Kas spazmı eğer uzun sürüyor ya da sık sık tekrarlanıyor ise bir uzman ile görüşmek gerekir. Kas spazmının nedenleri değişiklik gösterebilmektedir. Krampa neden olan bazı unsurlar şunlardır:
Yetersiz sıvı tüketimi
Vücudun su ihtiyacının artması
Vücudun elektrolit kaybına uğraması
Kasların gerilmesi
Kas liflerinin uyarılması
Sinir uçlarının uyarılması
Vücudun kalsiyum kaybetmesi
Vücudun ihtiyacı olan magnezyum seviyesine ulaşamaması
D vitamini eksikliği
B1, B5 ve B6 vitaminlerinin eksikliği
Şeker hastalığı
Ani hareket
Normalin üzerinde kusma
Normalin üzerinde ishal
Aşırı alkol tüketimi
Kramp girmesi tehlikeli mi sorusu birçok kişinin merak ettiği bir sorudur. Kramp girmesi büyük oranda bir tehlikeye işaret etmemektedir. Ancak sık ve tekrarlayan kramplar ile karşılaşılıyor ise bu durumda bir uzman ile görüşmek gerekir. Uzmandan alınacak olan görüşler ve muayene sonucunda neden kramp girildiği öğrenilebilir. Önlem almak için de doktorun vereceği tavsiyelere uymak, vitamin takviyesi yapmak ve su tüketiminden kaçınmamak gibi yöntemler uygulanabilir. Kramp nadiren karşılaşılan bir durum ise herhangi bir tehlikeye işaret etmez ve kişilerin endişe etmesine gerek olmaz. Kas spazmı çoğunlukla nadir karşılaşılan ve tekrarlamayan bir durumdur.
Özellikle bacağa giren kramplarda ayağın üzerine basmak ve pozisyon değiştirmek de önerilir. Kramp girmiş ise kişinin soğukkanlılığını koruması ve bölgeye sakin hareketler ile uygulama yapması gerekir. Krampı geçirmek için kramp giren bölge üzerine yoğunlaşmak gerekir. Kramp girdiği zaman bölgeye uygulanabilecek tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
Masaj
Sıcak kompres
Kas gevşetici jel ya da krem
Bölgenin ovulması
Soğuk kompres
Uyurken kramp girmesi birçok kişinin ister istemez maruz kaldığı bir durumdur. Büyük bir sancı içinde uyunmaya da sebep olan krampı geçirmek için bacağın hareket ettirilmesi ve pozisyonunun değiştirilmesi önerilir. Uyurken kramp giriyor ise bunun temel sebeplerinden biri uyku esnasında yapılan kasılma ve ters harekettir. Yorgunluk sebebi ile de uyku esnasında kas spazmı yaşanabilir.
Bacak krampı kasların yorulması sebebi ile olabileceği gibi aniden yapılan hareketler de spazmlara sebep olabilir. Kas spazmını tetikleyen birçok unsur vardır. Bu unsurlar fiziksel yorgunluk, vitamin eksikliği gibi nedenleri içerisinde barındırdığı gibi vücudun ısısı ile de ilgili olabilmektedir. Bacağa kramp girmesi farklı nedenlerden dolayı zaman zaman görülebilecek bir durumdur. Kişilerin endişe etmemesi ve duruma soğukkanlılık ile müdahale etmeleri gerekir. Masaj yapmak ve kas gevşetici krem ya da ilaç kullanmak da kas spazmlarını azaltacaktır. Özellikle yorulmuş ve efor sarf etmiş olan kişilerin kaslarında uyuşukluk, titreme ve spazmlar yaşanabilmektedir.
Bacağa giren krampları gidermek için ev ortamında kolayca yapılabilecek hareketler vardır. Hafif ısınma hareketleri, bölgeyi rahatlatmak için masaj ve benzeri yöntemler ile bacağa giren kramplar geçirilebilir. Kas spazmları sık tekrarlıyor ve günlük yaşantıyı zora sokuyor ise mutlaka tam teşekküllü bir hastanede muayene olunması gerekir. Bacak krampını geçirme yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
Bölgeye dairesel hareketler ile baskı uygulamadan masaj yapmak
Bacağın pozisyonunu ve duruş şeklini değiştirmek
Bacağın üzerinde ağırlık var ise kaldırılmalı ve vücut ağırlığı diğer bacağa verilmeli
Bacak üzerinde baskı oluşturulmamalı
Kas gevşetici özelliği bulunan jel, krem ve merhemler ile masaj yapmaya devam edilmeli
Bölge soğuk ise ısı dengesi sağlanmalı ve sıcak kompres yapılmalı
Bölgede morarma var ise soğuk kompres yapılmalı ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı
Vitamin eksikliği ve bacak krampı arasında bağlantılı bir ilişki bulunur. Bacağa giren krampların birçok sebebi olabileceği gibi bu sebepler arasında en önemlilerinden biri vitamin eksikliğidir. Vücut ihtiyacı olan vitamini elde edemediği zaman vücutta farklı semptomlar ortaya çıkar. Bu semptomlar halsizlik, yorgunluk, iştah kaybı ya da sürekli aç hissetme, uyuşma ve uyku halidir. Hem vitamin eksikliği hem de vitamin eksikliğinin sebep olduğu diğer semptomlar ise kramp girmesine neden olabilmektedir. Dolayısı ile vücudun ihtiyacı olan özellikle D, B1, B5 ve B6 vitaminlerinin eksiksiz bir şekilde takviyesi yapılmalıdır. Besinlerden vitamin alınabileceği gibi takviye için hazırlanan ilaçlardan da yararlanılabilir. Bacağa kramp girmesi eğer vitamin eksikliği sebebi ile oluyor ise aile hekimi ile de görüşmek gerekebilir.
Yorgunluğun kas spazmına sebep olması zaman içerisinde karşılaşılabilecek bir durumdur. Vücut yorgun olduğu zaman temel işlevlerini yerine getirememeye başlayabilmektedir. Dolayısı ile aşırı yorgunluk gibi nedenlerden dolayı kas spazmları oluşabilir. Kas spazmlarını iyileştirmek için kaliteli bir uyku uyunması ve vücudun ihtiyacı olan besinlerin kullanılması gerekir.
Bu İçeriklerimiz de İlginizi Çekebilir:
https://www.sportstyle.com.tr/blog/isinma-hareketleri-ve-egzersizleri
https://www.sportstyle.com.tr/blog/bacak-titremesi-neden-olur-nasil-gecer
https://www.sportstyle.com.tr/blog/soguma-hareketleri-nelerdir-nasil-yapilir