Giriş Yap veya Üye Ol
Yeni Sezon
Kadın
Erkek
Çocuk
Markalar
Outlet
Süper İndirim
İletişim
Bisiklet sporu insanı hem fiziksel hem de zihinsel olarak olumlu etkilemektedir. Farklı disiplinlerle ve farklı kategorilerle bisiklet binme sporu şehir içinde, düz yollarda, arazilerde ve hatta doğada yapılabilmektedir. Bisiklet sporunun faydaları ise aşağıdaki gibidir:
Bisiklet kullanmanın insanın çoğu kası üzerinde etkisi vardır. Bacak, kalça ve karın kaslarına doğrudan etki eder. Kol, omuz ve sırt kasları gibi üst vücutta bulunan kaslar için ise denge sağlama bağlamında yardımcı olur.
Downhill ve dağ bisikleri gibi bisikler sporları vücudun neredeyse tümüyle etkileşim içerisindedir. Downhill MTB bisikletleri düz gidona ve düşük oturma pozisyonuna sahip olması sebebiyle bedeninizin pedal üzerinde dengede durması kolaylaşır ve bu sayede tüm kas grupları aktif olarak çalışır.
Bisiklet kullanırken sürekli hareket halinde ve bir tempo dahilinde sürmek gerekir. Zira quadraceps, hamstrings, gluteus, karın ve baldır kasları bisiklet sporunda pedal çevirirken en çok çalışan kas gruplarıdır. Her pedal hareketinde ayak çevresindeki kalça fleksörlerine kadar devam eden kuvvet pedallara aktarılır. Pedalın konumu, yoğun eğimi, bisikletin türü ve sürüş temposu gibi detaylara göre harcanan güç de değişiklik göstermektedir.
Evde kullanılan kondisyon bisikletleri yağ yakımını arttırır ve kan basıncını kontrol altına alır. Evde kullanılan kondisyon bisikletleri kullanıcılara göre kişisellendirilebilmektedir. Kullanıcıları kondisyon bisikletlerinde kendilerine göre ayarlama yapabilir ve antrenman düzeylerini değiştirebilir. Vücuttaki çoğu kası faaliyete geçiren kondisyon bisikletleri kalori yakımına ve kilo verilmesine yardımcı olmaktadır.
Bisiklet kullanımına dair bilinmesi gereken kurallar ve alınması gereken önlemler aşağı gibidir:
Bisiklet çeşitleri şunlardır:
Dağ bisikletleri: Genelde 25 inç ile 29 inç arası jantları ve geniş lastikleri bulunur. Pürüzlü ve engebeli yollarda kullanılır.
Yol bisikletleri: İnce lastikleri ve yere daha yakın gidonları bulunur. Aşırı verimlilikleri ve hız potansiyellerinden dolayı yollarda kullanılır.
Melez bisikletler: Yol biskletleri ile aynı özellikleri taşırlar. Tek farkları tekerleklerin biraz daha geniş olmasıdır.
BMX bisikletleri: Bicycle Motor Cross’un kısaltılmasıdır. Tek viteslidirler ve 20 inç tekerlekleri bulunur. Şov bisikleti olarak bilinirler.
Kros Bisikletleri: Yol bisikletlerinde bulunan gidonlara fakat daha geniş yumrulu lastiklere sahiptir. Engellerin yerleştirildiği parkurlar içerisinde düzenlenen bisiklet sporu için tasarlanmıştır.
Rota Bisikletleri: Tek vitesi bulunan ve freni olmayan yol bisikletleridir.